Krisz

Nem nevezhető szokványosnak Szabó Krisztián sportolói pályája: 16 évesen, 2008-ban még sícross ifjúsági magyar bajnoki címet nyert, otthonra azonban a motorsportban talált. Hamar ráérzett az autókrossz ízére, és rövidesen az Európa-bajnokságon szerepelt, ahol 2009-ben és 2010-ben junior bajnoki címet nyert. Ezután következett a felnőttek mezőnye, a Buggy1600 kategória, ahol 2013-ban harmadik Eb-trófeáját is begyűjtötte.

 

Krisztián gondolt egy nagyot, és a 2014-es év végén fejest ugrott egy új szakágba. Az autókrossz és a ralikrossz között persze sok hasonlóság van, köztük a pályák jellege és a lebonyolítás. A versenyzőnek azonban az új közeget, illetve a kifejezetten versenycélra épített vasszöcske után egy közúti autón alapuló, zárt karosszériás versenygépet kellett megszoknia. Korábban már belekóstolt a szakágba, de első igazi, nagy ralikrosszversenye a Super 1600-as Európa-bajnokság szezonzárója volt. Az újonc meglepetésre harmadikként fejezte be a döntőt, ami mutatta, sok keresnivalója van a szakágban.

 

A Volland Racing Skoda Fabiájával 2015-ben már a teljes szezonnak nekivágott a világbajnokság előszobájában. Portugáliában kiváló győzelemmel nyitott (a történelmi első magyar sikerrel az Európa-bajnokságon), az idényt pedig bronzérmes pozícióban fejezte be. Mintha egy új kihívás nem lenne éppen elég, életében először hagyományos versenypályán is szerepelt: egy kamionos sorozatban az Egyesült Államokban, a ChampTruck World Seriesben. Volt időszak a szezonban, amikor oda-vissza utazott az európai és amerikai versenyekre. Teljesítményéért az év magyar ralikrossz versenyzőjének választotta meg az MNASZ.

 

A következő szezonban teljes mértékben a ralikrosszra koncentrált, és a tanulóév után a 2016-os Európa-bajnoki címet vette célba. A feladat nem volt egyszerű, a dán Ulrik Linnemann hozzá hasonlóan kimagaslott a mezőnyből. A páros felváltva nyerte a futamokat, és pontversenyben is fordulóról fordulóra előzték egymást. A németországi szezonzáróra az Esteringen Krisztián érkezett hátrányban, a döntőben viszont hatból harmadik idei győzelmét szerezte, ami egyetlen pont különbséggel az Európa-bajnoki címet jelentette számára, a szakág eddigi legnagyobb magyar eredményét.

 

Autósport-eredmények:

2008: Magyar Autocross Bajnokság (junior kat.): 1. hely

2009: Euraca Cup (Autocross Junior EB): 1. hely

2010: Euraca Cup (Autocross Junior EB): 1. hely

FIA Közép-európai zóna, Év Tehetsége

MNASz Év Autocross Versenyzője

2013: FIA Autocross EB, Buggy1600: 1. hely

MNASz Év Autóversenyzője

2014: FIA Rallycross EB, 9. futam (Olaszország), Super1600: 3. hely

2015: Rallycross Európa Bajnokság, Super1600-as kategória: 3. Hely

MNASz Év Rallycross Versenyzője

Regionális Prima Különdíj

2016: Rallycross Európa Bajnokság, Super1600-as kategória: 1. hely

MNASz Év Rallycross Versenyzője