A legnagyobbak közt folytatja a magyar pilóta

Szabó Krisztián, Supercar ralikrossz versenyző, kétszeres Super 1600-as ralikrossz Európa-bajnok egyedüli magyarként indul teljes szezonban a ralikrossz-világbajnokságon az EKS színeiben. „Szerintem nagyon sok embernek meglepetést fog okozni, akik nem tudják, hogy mire képes.” – mondja róla csapatfőnöke a világbajnok Mattias Ekström. Szabó Krisztián 2019. áprilisában az Abu Dhabi versenyen debütál és nem titkolt célja, hogy győzni megy a világversenyre.

2019. március 3-án, Szabó Krisztián, ralikrossz autóversenyzőnk bejelentette, hogy a ralikrossz- világbajnokságon folytatja 2019-ben a versenyzést, melyet az IMG a ralikrossz Európa- és Világbajnokság hivatalos szervezője is megerősített oldalán. Így a kétszeres Super 1600-as ralikrossz Európa-bajnok, Krisztián eddigi pályafutása legfontosabb szezonjára készül. A versenyző egyedüli magyarként lesz állandó részvevője idén egy, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) által szervezett világbajnokságnak.

Krisztián a sikeres tavalyi Supercar bemutatkozása után még nagyobb lehetőséget kapott Mattias Ekström csapatától, az EKS-től. A világbajnokság megváltozott erőviszonyaiból kiindulva újoncként is az első helyet célozza meg.

A sikereit korábban ralikrossz elsőkerék-hajtású Super 1600 kategóriájában elérő – 2016-ban és 2017-ben FIA Európa-bajnoki címet szerző – Szabó Krisztián 2018-ban váltott: ekkor kezdett versenyezni a Supercar kategóriában, melynek összkerékhajtású, kétliteres turbómotoros autói a világbajnokság mezőnyét is alkotják. A 26 éves magyar versenyző tavaly két Európa-bajnoki futamon indult el a csúcskategóriában, a korábbi világbajnok, Mattias Ekström csapatában, az EKS-nél. Szabó Krisztiántól őrületes versenyt láthattunk tavaly ezeken a futamokon, a pilóta kiemelkedő teljesítményt nyújtott.

A sikeres együttműködésnek köszönhető, hogy Krisztián 2019-ben ismét az EKS csapat tagjaként, már a ralikrossz-világbajnokságon szerepel az EKS 2018-as Audi S1 Supercarjával, a tavalyi gyári technikával, a szezon mind a tíz fordulójában négy kontinensen száguldhat végig.

Már most számos elismert és tapasztalt ralikrosszversenyző jelentette be részvételét a versenyen.

Amióta elkezdtem ralikrosszozni, a vágyam az volt, hogy egy napon a világbajnokságon versenyezzek” – mondta el Szabó Krisztián, aki egyedüli magyarként nevezett a teljes szezonra. „Ráadásul a csapatbajnokság tavalyi második csapatában leszek, Mattias Ekström áll majd mögöttem, aki bejelentette, hogy idén nem versenyez a bajnokságban állandó résztvevőként, így több ideje jut a csapat vezetésére. Már a tavalyi Eb-versenyeken megszeretett, és rögtön az egyik pilótajelöltje lettem erre az évre. Az EKS összetartó csapat, márciusban együtt készülünk fel, mielőtt áprilisban elkezdődik a szezon. Nagyon várom, hogy végre a világbajnokságon versenyezhessek. Lesznek ismerős pályák, ahol sokat mentem az Európa-bajnokságon, de több új is: rögtön a szezonnyitó Abu Dhabiban, aztán a belgiumi Spa, ahol a vonalvezetésbe az Eau Rouge is bekerül. Kanadába és Dél-Afrikába is utazunk, ami szintén izgalmas kihívás lesz, mivel az elmúlt pár évben nem versenyeztem Európán kívül.”

Mattias Ekström, EKS csapatfőnök, aki a tavalyi szezon végén személyes videóüzenetben mondta el a sajtónak, hogy a következő Supercar Rallycross Európa-bajnokot látja Szabó Krisztiánban így nyilatkozott: „Szerettem volna Krisszel idén is együtt dolgozni, a tavalyi eredményei alapján nagyon szép jövőt jósolok neki. A 2019-es évre átalakult a ralikrossz- világbajnokságon a mezőny szerkezete, úgy gondolom Krisznek nagy esélye van ebben az évben itt a legjobbak között lenni, sőt, nyerni. Éppen ezért javasoltam neki, hogy ne az Eb-n, hanem a Világbajnokságon induljon. Szerintem nagyon sok embernek meglepetést fog okozni, akik nem tudják, hogy mire képes. Csapatfőnökként fogom segíteni a munkáját, a tavalyi év pilóta élményei még nagyon élénkek bennem, úgy gondolom ezt is hasznosan tudjuk felhasználni az EKS idei szereplésénél.”

2019-ben a világbajnokságon történt változások, a gyári támogatott csapatok és a korábbi világbajnokok távozása miatt jelentősen átalakul a mezőny szerkezete. Nincsenek kiemelkedő esélyesek, ezért Krisz újonc létére nagy célt tűzött ki maga elé:

Nyerni megyek a világbajnokságra. A lehető legjobb időben érkezek, mivel kiszálltak a gyárak, így kiegyenlítettebbé válik a verseny. Eddig nem volt sok esélye annak a versenyzőnek, aki nem gyári csapatban szerepelt, oda pedig nagyon nehéz volt bekerülni. Most mindenki nagyobb eséllyel indul, köztük én is, különösen, hogy a tavalyi második helyezett csapat és autó áll mögöttem. A háttér tehát adott, a világbajnok csapat, Ekström szakmai támogatása, és felkészültnek is érzem magam. Az egész világbajnokságon átívelő célom, hogy a lehető legtöbb versenyen az első háromban végezzek és ha ez sikerül, akkor a dobogós helyezés biztosan összejön év végére. Most vagy soha lehetőségként tekintek erre az évre, és világbajnoki célokkal vágok neki a szezonnak.”

A ralikrossz-világbajnokság 2019-es versenynaptára:

1. Abu Dhabi – Yas Marina – április 5-6.
2. Spanyolország – Barcelona – április 27-28.
3. Belgium – Spa-Francorchamps – május 11-12.
4. Nagy-Britannia – Silverstone – május 25-26.
5. Norvégia – Hell – június 15-16.
6. Svédország – Höljes – július 6-7.
7. Kanada – Trois-Rivières – augusztus 3-4.
8. Franciaország – Lohéac – augusztus 31. – szeptember 1.
9. Lettország – Riga – szeptember 14-15.
10. Dél-Afrika – Fokváros – november 9 – 10.

Szabó Krisz (1992) ötszörös Európa Bajnok autóversenyzőnk. Három alkalommal, 2009-ben, 2010-ben és 2013-ban az autókrossz Európa-bajnokságon győzött, míg 2016-ban és 2017-ben a rallycross Európa-bajnokságon lett első helyezett. Krisz a rallycross Super 1600-as kategóriájában versenyzett 2018 tavaszáig, a német Volland Racing színeiben, Skoda S1600-as autójával, ahol pilótaként és versenymérnökként is megmérettette magát. 23-szor állt rajthoz, ebből 20 futamot fejezett be, 13 alkalommal állhatott dobogóra, 7 alkalommal az első helyre. Krisz 2018 nyarán jelentette be, hogy bekerült a világbajnok Ekström vezette EKS Audi gyári csapatába, ahol 2018 szeptemberében két versenyen is kipróbálhatta magát. Az EKS színeiben és autójával versenyzett a franciaországi és a lettországi rallycross Supercar Európa Bajnokság fordulóin. A pilóta célja győzni a Rallycross Világbajnokságon Supercar kategóriában az EKS színeiben. Ezzel párhuzamosan célul tűzte ki, hogy a rallycross ismertségét növelje Magyarországon.

További információ:

Parádi Judit

PR Partner

Grandioso International Management

06703752293